This page needs JavaScript enabled to workPlease enable JavaScript in your browser.

Forebyggelse af flåtbid

Det kan være svært helt at undgå at få et skovflåt-bid. Men der er flere ting man kan gøre, for at minimere risikoen.

Det vigtigste trin for at undgå at få en flåtbåren sygdom, er, at undgå at en skovflåt bider sig fast. Man er dog aldrig 100% beskyttet uanset hvilken af følgende forebyggende metoder man anvender. Men det er altid en god idé både at beskytte sig og at tjekke kroppen, når man har opholdt sig udenfor, hvor der kan være flåter, f.eks. i skoven eller i haven. Hvis man har udslæt eller andre symptomer efter flåtbid skal man kontakte egen læge.

Forebyg flåtbid

Følgende råd kan hjælpe med at forebygge bid fra en skovflåt:

  • Bær lange bukser og lukkede sko, når du opholder dig i områder, hvor der kan være skovflåter. Put evt. bukserne i sokkerne.

  • Undgå at gå i højt græs eller at sidde direkte på skovbunden.

  • Brug afskrækkende midler.

  • Tjek hele kroppen for skovflåter. Du kan sagtens nå at fange dem på kroppen inden de bider sig fast, hvis du tjekker kroppen både imens du er ude, men også efter du er kommet indenfor.

    Vær opmærksom på, at skovflåterne ikke kun findes i skoven, de kan også være i haven eller i parken.

d0c874bb.png

Husk at tjekke kroppen for flåter

Skovflåten kan bide sig fast alle steder på kroppen, men der er steder, hvor de oftere sidder. De fleste skovflåter bider sig fast på benene. Derefter er armene og overkroppen de steder, skovflåten oftest bider sig fast. Se figuren, hvor det er fremhævet, hvor det især er vigtigt at tjekke hos både voksne og børn.

Husk at kigge efter alle livsstadier; dvs. larver, nymfer og voksne hunner.79e179b3.jpg

Hvordan fjerner man en skovflåt?

Hvis du opdager en skovflåt, er det bedst at den fjernes hurtigst muligt. Har flåten bidt sig fast, kan man anvende hjælpemidler så som en flåttang, flåtpincet eller flåtkort. Har du ikke nogen af disse redskaber ved hånden, så brug neglene. Det vigtigste er at få den fjernet hurtigst muligt. De fleste sygdomsfremkaldende mikroorganismer overføres nemlig først efter flere timer, på nær TBE-virus, som man ved overføres med det samme. Placer hjælpemidlet eller neglene helt inde ved huden og hiv flåten ud. Du kan også rotere flåten og få den ud på den måde. Undgå så vidt muligt at mase den blodfyldte flåt. Sidder munddelene stadig fast er det ok. De vil udskilles af huden og øger ikke risikoen for sygdom.

11e2ad00.png

Har du hørt om alternative metoder til at fjerne en flåt så som neglelakfjerner, vaseline eller varme, som vil få flåten til at give slip af sig selv, så skynd dig at glemme alt om dem. Målet er at fjerne flåten så effektivt og hurtigt som muligt, og det bidrager ingen af disse metoder til.